Külçe altın, yatırımcısına 2 yıldır reel getiri sağlıyor

Altın Yatırımcıların Güvenli Limanı Olmaya Devam Ediyor

Son zamanlarda küresel jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte yatırımcıların altına olan ilgisi de artmış durumda. Rusya-Ukrayna Savaşı, İsrail’in Gazze’ye saldırıları ve İsrail-İran gerginliği gibi olaylar, yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü altına olan ilgiyi artırdı.

Bireysel yatırımcıların taleplerinin yanı sıra merkez bankalarının da altın almaya başlaması, dolar bazında ons altın fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

ABD’nin ek tarifeler açıklaması ve Çin ile olan ticari gerilim gibi olaylar, altına olan ilgiyi artırdı. Tüm bu gelişmelerin ardından ons altın fiyatları, yakın zamanda 3.500 doların üzerine çıkarak rekor kırdı.

Finansal Yatırım Araçlarının Performansı

TÜİK tarafından yapılan araştırmada, nisanda reel getirileri incelenen finansal yatırım araçları arasında külçe altının diğer yatırım araçlarından ayrıştığı görüldü.

Külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yatırımcısına yıllık bazda %31,17 reel getiri sağlarken, mevduat faizi %16,26 ve avro %0,90 oranlarında getiri sağladı. Devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) %0,91, dolar %3,80 ve BIST 100 endeksi %20,29 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

Son 2 yılın performansına bakıldığında külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yıllık bazda son 24 ayın tamamında reel getiri sağladı. BİST 100 endeksi ise 16 ayda yatırımcısına getiri sağladı.

Mevduat faizi son 24 ayın 6’sında, DİBS ise 3’ünde yatırımcısına reel getiri sağladı.

Related Posts

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Bitcoin yaklaşık 3 ayın zirvesinde

Bitcoin yaklaşık 3 ayın zirvesinde

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

Yunanistan’a giden Türk turist sayısı açıklandı!

Yunanistan’a seyahat eden Türk vatandaşlarının sayısındaki artış, her geçen yıl daha fazla kişi tarafından ziyaret edilmesini sağlıyor. Türk-Yunan ilişkilerindeki gelişmeler, turizmde de önemli bir ivme kazandırmış durumda. Vize prosedürlerindeki kolaylıklar ve ortak turizm girişimleriyle bu artışın devam etmesi bekleniyor.

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir