Pandemi dönemi ile beraber başlayan ve teknoloji sektörünü derinden etkileyen çip krizi, maalesef hala aşılabilmiş değil. Hal böyleyken, ABD ve Çin başta olmak üzere büyük devletler arasındaki yarı iletken yarışı da son hızıyla sürmekte. Rekabette öne geçmek adına yapılan son hamle Uzak Doğu ülkesinden geldi. Yarışı bitirmek isteyen Çin, yarı iletken endüstrisini tekrardan canlandırmak için 40 milyar dolarlık bir fon yatırımı yapma kararı aldı. Detaylar haberde.
Covid-19 pandemisinin ardından önemi günden günde artan çip teknolojisi, uzun zamandır yaşanan üretim krizi ile beraber büyük devletler arasında yeni bir savaşın başlamasına neden oldu.
Tahmin edersiniz ki, dünyanın güncel iki süper gücü ABD ve Çin bu büyük savaşın liderleri. İki taraf, son yıllarda krizde olan endüstri adına dev yatırımlar yaparken, yine bu yatırımları sekteye uğratacak ambargoları birbirine uyguluyor.
Tüm bunlar devam ederken, kızışan rekabet adına yapılan son hamle Uzak Doğu ülkesinden geldi. Çip krizine bir son vermek isteyen Çin, yapacağı 40 milyar dolarlık üçüncü büyük destek ile yeni bir yatırım rekoru kıracak.
Başkan Xi Jinping yönetimindeki ülke, bölgesindeki yarı iletken endüstrisini tekrardan canlandırmak için 300 milyar yuan ( 41 milyar dolar) değerinde rekorluk bir destek paketini yerli üreticilere sunacak.
Söylenenlere göre, hükümet yeni yatırımında ABD ambargosu nedeniyle sorun yaşanan ekipman tedarikine yoğunlaşacak. Uzak Doğu devi, ilerleyen yıllarda aynı problemi tekrardan yaşamamak adına bundan böyle çip üretiminde gerekli ekipmanları bizzat kendi üretecek.
Otomobil, akıllı telefon ve diğer birçok elektronik ürün pazarında büyük rol oynayan Çin’in bu gibi yatırımlar sayesinde ilerleyen süreçte teknoloji sektöründeki en büyük söz sahibi olması bekleniyor.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Çin devam eden çip savaşını kazanabilecek mi? Yorumlarda buluşalım…