Bakan Ersoy: 5 bin 927 vakıf kültür varlığının restorasyon ve onarım işini gerçekleştirdik

“`html

Vakıflar Haftası Kutlama Töreninde Önemli Açıklamalar

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Vakıflar Haftası Toplu Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, tarihsel bir mirasın korunmasının ve insanlık adına sürdürülen mücadelelerin önemine vurgu yaptı.

Haftanın hayırlı geçmesini dileyen Ersoy, “Yüzyıllara meydan okuyan bu mirasın, zamanla değeri daha da artmış durumda. Bu durumu gözlemlemek son derece anlamlı. Böyle bir mirası yaşatan tüm geçmişlerimizi saygı ve minnetle anıyorum.” ifadelerini kullandı.

Ersoy, her özel gün ve haftanın kökenlerine bağlı kalınarak kutlanmasının gerekliliğini vurgulayarak, şunları dile getirdi:

“Yüce Allah’ın emirlerinden ve Peygamber Efendimizin öğretilerinden beslenen vakıf anlayışı, Türk kültürü ve medeniyetinin her yerine yayılmıştır. Ecdadımızın bu anlayışı, insanlığa kapılar açmıştır. Artık Vakıflar Genel Müdürlüğü dışında da, Bakanlığımız ve diğer devlet birimlerinin, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yürüttüğü insana odaklı politikaların temeli vakıf anlayışına dayanmaktadır.”

Bakan Ersoy Vakıf Kültür Varlıkları

“137 Vakıf Kültür Varlığının Restorasyonu Sürüyor”

Ersoy, bugüne kadar hiçbir boş vaat ile konuşmadıklarını ve bundan sonra da bunu sürdürmeyeceklerini belirterek çalışmalar hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Son 23 yılda toplamda 12.3 milyar lira bütçeyle 5 bin 927 vakıf kültür varlığının restorasyonunu gerçekleştirdik. 2002 öncesinde ise bu sayı yalnızca 46’ydı. Yaklaşık 130 kat artış söz konusu. Son iki yılda tamamladığımız projelerin sayısı 302’dir. Şu anda ihalesi tamamlanmış 137 vakıf kültür varlığının restorasyonu devam ediyor ve 2025 yılı sonuna kadar bunlardan 121’inin tamamlanmasını hedefliyoruz. Osmanlı emaneti olan 40 proje üzerinde de çalışmaya devam ediyoruz.

Kahramanmaraş’ta gerçekleşen 6 Şubat 2023 tarihli deprem sonrası zarar gören 377 vakıf kültür varlığının onarım çalışmalarını hız kesmeden sürdürdüklerini vurgulayan Ersoy, “Bu yıl sonuna kadar tüm restorasyon işlemlerini tamamlamayı öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.

Bakan Ersoy, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ihtiyaç sahiplerinin yanında olmaya devam edeceğini, her zaman el uzatacak bir konumda bulunduklarını belirtti. “Temsil ettiğimiz vakıflar üzerimizde bir borçtur. Yaptığımız her şey, hak sahiplerine emanetleri iade etmek içindir.” dedi.

“Vakıflar, insana hayat veren ve değerleri koruyan bir kavramdır. Geçmişten günümüze aktardığımız mücadele, medeniyetimiz ve milli değerlerimiz doğrultusunda asla geri adım atmayacaktır. Günümüz dünyasında, zorda kalanların yanında yer almayı sürdüreceğiz.” ifadelerini de ekledi.

Bakan Ersoy Vakıf Kültür Varlıkları

Bakan Ersoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, onun destekleriyle milli ve manevi değerlere sahip çıkma konusunda gösterdiği kararlılık ve ilgi için teşekkür etti.

“50 Bin Öğrenciye Karşılıksız Eğitim Desteği Sağladık”

Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu da, Cumhurbaşkanının talimatları doğrultusunda son bir yıl içerisinde restorasyonları tamamlayarak tekrar hayata kazandırdıkları 101 eser arasında İstanbul Süleymaniye Külliyesi gibi önemli yapılar bulunduğunu belirtti.

Aksu, “2025 yılı ‘Aile Yılı’ olarak ilan edilmiş olup, aile odaklı projelerimizi artırıyoruz. Son bir yılda ihtiyaç sahibi 76 bin aileye düzenli gıda desteği verdik, 50 bin öğrenciye aylık 3 bin lira karşılıksız eğitim desteği sağladık.” dedi.

“316 Bin Kuru Gıda Paketi Dağıttık”

Aksu, Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği içerisinde 3 bin hafızlık öğrencisine fayda sağladıklarını ve çeşitli illerde sıcak yemek dağıtımı yaptıklarını söyledi. Ayrıca, adak ve kurban etlerini gıda yardımlarına dönüştürerek 7 ülkede ihtiyaç sahiplerine 316 bin kuru gıda paketi ulaştırdıklarını açıkladı.

“`

Related Posts

Altın yeni haftaya nasıl başladı?

Küresel piyasalarda tarifelerden dolayı yaşanan gerilimler yatırımcıları güvenli liman altına yönlendirdi. ABD’nin AB’ye ve Meksika’ya yeni tarifeleri açıklamasının ardından yükselişe geçen spot altın 3.374 dolara kadar çıktığı seviyeden 3.357 dolara düştü. Yurt içinde ise gram altın 4.340 liradan işlem görüyor.

Bitcoin tarihin en yüksek seviyesini gördü: Artış devam edebilir

Kripto para piyasalarının öncüsü Bitcoin, tarihi bir eşiği geride bırakarak 112 bin dolar seviyesini gördü. Bitcoin bu fiyatla tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı. Yılın ilk yarısında dalgalı bir seyir izleyen Bitcoin, temmuz ayıyla birlikte …

Boğaz’da lüks devlerine yıkım kararı: Bebek Otel, Baylan Pastanesi, Mandarin Otel…

Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü dikkart çeken bir tespit sonucu, İstanbul Boğazı’nda yer alan bazı yapıların yıkımı kararlaştırıldı. Müdürlük, özellikle Bebek – Arnavutköy hattında yaptığı incelemede kaçak tadilat, eklenti ve yapılaşma …

Yunanistan’da terazi şaştı

Yunanistan’da yıllık enflasyon, Haziran 2025 itibarıyla yüzde 2.8’e yükselerek Eylül 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 2.5’ti. Hellenic Statistical Authority verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.2 …

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …