AB: Gazze’ye yardımlar konusunda İsrail ile anlaştık

AB, İsrail İle Gazze Şeridi’ne İnsanî Yardımların Genişletilmesi Konusunda Anlaşma Sağladı

Avrupa Birliği (AB), Gazze Şeridi’ne insanî yardımların genişletilmesi konusunda İsrail ile anlaşmaya vardığını duyurdu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, yapılan anlaşma ile Gazze Şeridi’ne sınır geçiş noktalarının açılacağını, kamyonlar aracılığıyla bölgeye gönderilen yardım ve gıda malzemelerinin artırılacağını, hayati öneme sahip altyapının onarılacağını ve insanî yardım çalışanlarının daha iyi korunacağını belirtti.

Kallas, alınan önlemlerin yakın zamanda hayata geçirileceğini, yardımların doğrudan halka ulaştırılacağını ve Hamas’a geçmesinin engelleneceğini vurguladı. AB yetkilisi, “İsrail’in üzerine düşen tüm önlemleri hayata geçireceğine güveniyoruz” ifadelerini kullandı. İsrail tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Anlaşma kapsamında sahil şeridindeki sınır geçiş noktalarının artırılacağı, Ürdün ve Mısır’dan yardım geçiş güzergâhlarının yeniden açılacağı ve halka fırın ve seyyar mutfaklardan yardım dağıtımının sağlanacağı belirtildi. Ayrıca, yardım kuruluşlarına yakıt sevkiyatının yeniden başlatılması, yardım çalışanlarının korunması, elektrik şebekesi ve su arıtma tesislerinin tamiratının yapılması gibi altyapı çalışmalarının gerçekleştirileceği ifade edildi. Anlaşma ayrıca yardımların Hamas’a ulaşmasının engellenmesini de garanti altına alıyor.

AB, İsrail Üzerindeki Baskıyı Artırmıştı

AB Dış İlişkiler Servisi’nin, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki uygulamalarının AB’nin ikili iş birliği ilkelerini ihlal ettiğine dair raporu sonrasında AB ülkeleri, İsrail hükümeti üzerindeki baskıyı artırmıştı. Bazı üye ülkeler, İsrail ile yürürlükteki Ortaklık Anlaşmasının askıya alınmasını talep etmişti.

Gazze Şeridi’ne yapılan yardımlar, Mayıs ayında İsrail destekli Gazze İnsanî Yardım Vakfı’nın (GHF) kontrolüne geçmişti. Ancak, kuruma bağlı dağıtım merkezlerinde yaşanan kargaşa ve şiddet olayları gündemde kalmıştı. BM verilerine göre GHF dağıtım merkezleri etrafında çıkan olaylarda şimdiye kadar 500’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. BM ve diğer büyük uluslararası yardım kuruluşları, GHF ile temel insanî yardım ilkelerini ihlal ettiği gerekçesiyle iş birliği yapmama kararı almıştı.

Related Posts

Atatürk ile Öcalan’ı bir tuttu: MHP buna da ses çıkartamayacak mı?

‘Yeliz’ lakabıyla bilinen AKP’li eski milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, Cumhuriyet’in ilanını ‘darbe’ olarak nitelendiren paylaşımın ardından bu kez de Atatürk’ü hedef aldı.

Devlet Başkanı’ndan protestolara sert tepki: Savaş ilanı

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, 7 Temmuz’da yeniden başlayan hükümet karşıtı gösterilerdeki polis karakollarına yönelik saldırıların ve şiddetin, savaş eylemi olarak değerlendirileceği uyarısında bulunarak “Bu kabul edilemez. Artık yeter.” dedi.

Nepal-Çin sınırında muson kaynaklı selde kaybolan 18 kişi için kurtarma çalışması başlatıldı

Nepal-Çin sınır kapısı Rasuwagadhi’de yer alan Nepal-Çin Dostluk Köprüsü, şiddetli muson yağmurları nedeniyle Lende Nehri’nde yaşanan taşkınla tamamen yıkıldı. Nepal’de şiddetli muson yağışlarının neden olduğu sel sonucu, ülkeyi Çin’e bağlayan ana …

Termal kamerayla ölçüm yapıldı: Sıcaklık 100 dereceye ulaştı

Atina Belediyesi, kentte termal kamerayla yaptığı ölçümleri basınla paylaştı. Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu kentte, termal kamera, binaların çatılarında 100 dereceye varan ölçümler yaptı. Termal kamera verilerine göre, asfaltta ise sıcaklık …

İngiltere sağlık sektöründe deprem: Doktorlar grev kararı aldı

İngiltere ve Galler’de görev yapan asistan doktorlar, 25 Temmuz Cuma günü saat 07.00’den 30 Temmuz Çarşamba günü saat 07.00’ye kadar sürecek tam kapsamlı bir greve gitmeye hazırlanıyor. Grev, İngiliz Tabipler Birliği’nin (BMA) düzenlediği oylamada 26 …

Aşırı sıcaklar 12 Avrupa şehrinde 2 bin 300 kişinin ölümüne yol açtı

Geçtiğimiz hafta sona eren şiddetli sıcak hava dalgası nedeniyle Avrupa’nın 12 şehrinde yaklaşık 2 bin 300 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.