Dokunmadan çalınan enstürman

Theremin: Rus Fizikçi Lev Theremin Tarafından İcat Edilen Eşsiz Müzik Aleti

105 yıl önce, 1919 yılında Rus fizikçi Lev Theremin tarafından icat edilen “Theremin” adlı müzik aleti, müzisyenlerin temas etmeden elektromanyetik alanı kullanarak çalabilmesiyle dikkat çekiyor.

Rus müzisyen Peter Theremin, büyük dedesi Lev Theremin tarafından icat edilen dünyanın en eski elektronik müzik aleti olan “Theremin” hakkında bilgi verdi. Elektronik müzik aleti, o dönemde Leningrad olan St. Petersburg’da icat edilmiştir.

Fizikçi, Müzisyen ve Akustik Uzmanı: Lev Theremin

Peter Theremin, 100 yıl öncesine dayanan bu icadın, dedesi tarafından gerçekleştirildiğini ve günümüzde dünyanın her yerinde bulunduğunu aktardı. Theremin, dünyadaki tek temassız elektro müzik enstrümanı olarak biliniyor ve elektronik müziğin tarihine yön vermiştir.

Theremin’in çalışma prensibi hakkında bilgi veren Theremin, enstrümanın elektromanyetik alanları değiştirerek çalındığını ve müzisyenlerin sesi kontrol etmek için ellerini kullanarak enstrümanı çaldığını açıkladı.

Türkiye Ziyareti ve Müzikal Deneyim

Peter Theremin, Türkiye’de gerçekleştirdiği ziyaretten “inanılmaz” bir deneyim kazandığını belirtti. Ülkenin kültürel zenginliklerinden etkilendiğini ve özellikle Şanlıurfa’nın kendisine ilham verdiğini söyledi. Türk müziği ve lezzetleri konusunda övgülerde bulunan Theremin, Türk mutfağını çok sevdiğini ve Türkiye’de geçirdiği zamanı özleyeceğini dile getirdi.

Röportaj sonrası Türk eseri “Bir Başkadır Benim Memleketim”i Theremin enstrümanı ve piyano eşliğinde çalan Peter Theremin, dinleyicilere unutulmaz bir performans sundu.

Müzik Aletine Duyulan Geniş İlgi

Lev Theremin’in icadı, 1921’de Nobel Fizik Ödülü sahibi Albert Einstein’ın dahi dikkatini çekti. Theremin, 1927’de icadını Einstein’a tanıttı ve Avrupa ile ABD’de büyük ilgi gördü. ABD şirketi “RCA Victor Company”, enstrümanın üretimine başladı ve Theremin’in ilginç sesi, bilim kurgu ve gerilim filmlerinde de kullanıldı. Sovyet lideri Vladimir Lenin’in de ilgi gösterdiği enstrüman, tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir