Türk Su Ürünleri İhracatında Rekor

Türk Su Ürünleri Sektörü İhracatında Rekor Artış!

Türk su ürünleri sektörü, bu yılın ilk yarısında geçen yıla kıyasla %4 artarak 973 milyon 820 bin dolar gelir elde etti.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nden derlenen verilere göre, sektör 2023 yılında 1,7 milyar dolar olan ihracatını 2024 yılında 2 milyar 19 milyon 646 bin dolara yükselterek rekor kırdı.

Türk su ürünleri sektörü, bu yılın ilk yarısında 132 bin 500 ton ürünü 78 farklı ülkeye ihraç etti.

Su ürünleri ihracatı, ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %4 artarak 973 milyon 820 bin dolara yükseldi.

Levrekten 302 milyon 962 bin dolar, çipurdan 273 milyon 690 bin dolar ve Türk somonundan 217 milyon 109 bin dolar gelir elde edilerek en fazla ihracat bu ürünlerden sağlandı.

Türk somonunun ihracatı bir önceki yıla göre %17 artarak en hızlı büyüyen ürünlerden biri oldu.

Sektörün en büyük ihracat pazarı ise Rusya oldu, onu İtalya, Hollanda, Yunanistan ve İngiltere takip etti.

Türk su ürünleri sektörü, yıl sonunda 2 milyar doları aşarak yeni bir ihracat rekoru kırmayı hedefliyor.

“2 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var”

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, sektörde ihracatın olumlu bir seyir izlediğini belirtti.

Akdeniz balıklarının dünyanın en lezzetli balıkları olduğunu vurgulayan Kızıltan, Türkiye’nin denizlere olan coğrafi yakınlığını ihracata yönlendirmenin avantajını kullandıklarını söyledi.

İhracat tonajında yaşanan düşüşe rağmen birim fiyatın %20 arttığını belirterek ihracat gelirinin yükseldiğini ifade etti.

Su ürünlerinde dünya çapında fiyat artışı yaşandığını belirten Kızıltan, bunun sebebini rakip ülkelerin üretiminin sabit kalması veya azalmasına bağladı.

Kızıltan, Avrupa’da arzın azalmasıyla Türkiye’nin üretim avantajı elde ettiğini ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklerinin önemine dikkat çekti.

Türk somonunun Karadeniz’deki ihracattaki önemine değinen Kızıltan, bu üründen elde edilen gelirin hızla arttığını belirtti.

Yılın ilk yarısında 32 bin ton Türk somonunun üretildiğini ve bu balığın tamamının yıl sonuna kadar satılacağını öngördüklerini belirtti.

“Karadeniz’deki üreticilerimize yaklaşık 500-600 milyon dolarlık gelir sağlayacak olan Türk somonu ihracatı gelecek yıllarda daha da artabilir.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Samsun’da Dolandırıcılık: 123 Bin TL Kaybetti

Mehmet Dege, sosyal medya üzerinden karavan alımında dolandırıldığını savcılığa bildirdi.

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri (19 Temmuz 2025)

Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre, saatlik bazda dün en yüksek elektrik tüketimi 54 bin 766 megavatsaatle 16.00’da, en düşük tüketim ise 38 bin 117 megavatsaatle 07.00’de gerçekleşti. Günlük bazda dün 1 milyon 166 bin 299 megavatsaat …

Erzincan’da Buğday Hasadı ve Denetimler Başladı

Erzincan’da buğday hasadı başladı, denetimler artırıldı. Dane kaybı önlemek için kontroller yapılıyor.

Büyükşehir’den çiftçiye mazot desteği

Bursa Büyükşehir Belediyesinin mazot desteğini almaya hak kazanan yaklaşık 5800 çiftçiye kartları 21 Temmuz’da düzenlenecek törenle dağıtılacak. Büyükşehir Belediyesi’nin üreticilerin desteklenmesi ve girdi maliyetlerinin azaltılması amacıyla yüzde …

IDEF 2025 Tanıtımı Yapıldı

ASELSAN ve TUSAŞ, IDEF 2025’te yeni ürünlerini sergileyecek ve küresel işbirlikleri gerçekleştirecek.

Altın yeni haftaya nasıl başladı?

Küresel piyasalarda tarifelerden dolayı yaşanan gerilimler yatırımcıları güvenli liman altına yönlendirdi. ABD’nin AB’ye ve Meksika’ya yeni tarifeleri açıklamasının ardından yükselişe geçen spot altın 3.374 dolara kadar çıktığı seviyeden 3.357 dolara düştü. Yurt içinde ise gram altın 4.340 liradan işlem görüyor.