Altın ödemeleri artık böyle yapılacak

İşlenmiş Kıymetli Madenlerin İthalatında Ödeme Yöntemleri Genişliyor

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile işlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında kullanılabilecek ödeme yöntemlerine ilişkin düzenlemeler hayata geçirildi. Yeni düzenleme kapsamında hangi ödeme şekillerinin ithalatta kullanılabileceği netleştirildi.

Ödeme Seçenekleri Genişliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı” ile işlenmiş kıymetli madenlerin ithalatını farklı ödeme şekillerine göre düzenlemeye yetkili hale getirildi. Artık işlenmiş kıymetli madenler aşağıdaki ödeme yöntemleriyle ithal edilebilecek:

  • Peşin
  • Mal mukabili
  • Vadeli akreditifli
  • Kabul kredili
  • Vesaik mukabili
  • Bedelsiz

Altın İthalatına Özel Kısıtlama Getirildi

Ancak işlenmiş altının ithalatına özel bir sınırlama konuldu. Bu kapsamda, 31 Aralık 2026’ya kadar işlenmiş altın sadece şu üç yöntemle ithal edilebilecek:

  • Mal mukabili
  • Vadeli akreditifli
  • Kabul kredili

Bedelsiz İthalat Şartları Belirlenecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda işlenmiş altının bedelsiz ödeme şekliyle ithalatına izin verebilecek. Ancak bu yetki, belirli koşullar altında uygulanacak.

Geçiş Dönemi Uygulaması

Düzenleme öncesinde bedeli yurt dışına transfer edilmiş işlenmiş altınlar için geçiş dönemi uygulaması getirildi. Bu bağlamda, gümrük beyannamesi 60 gün içinde tescil edilirse, ithalat işlemi tüm ödeme şekilleriyle gerçekleştirilebilecek.

Yeni tebliğ yarın itibarıyla yürürlüğe girecek ve uygulama resmen başlayacak.

Related Posts

Boğaz’da lüks devlerine yıkım kararı: Bebek Otel, Baylan Pastanesi, Mandarin Otel…

Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü dikkart çeken bir tespit sonucu, İstanbul Boğazı’nda yer alan bazı yapıların yıkımı kararlaştırıldı. Müdürlük, özellikle Bebek – Arnavutköy hattında yaptığı incelemede kaçak tadilat, eklenti ve yapılaşma …

Yunanistan’da terazi şaştı

Yunanistan’da yıllık enflasyon, Haziran 2025 itibarıyla yüzde 2.8’e yükselerek Eylül 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 2.5’ti. Hellenic Statistical Authority verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.2 …

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Spot piyasada doğal gaz fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 11 milyon 629 bin 100 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 8 milyon 878 bin 568 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …