Asya borsaları haftanın son işlem gününde karışık seyrediyor (9 Mayıs 2025)

Asya Borsaları Ticaret Görüşmeleri ve Jeopolitik Gerginliklerle Dalgalı

Asya borsaları, bugün başlayacak olan ve hafta sonuna kadar devam edecek ABD-Çin ticaret görüşmeleri öncesinde karışık bir seyir izliyor. Bölgede ayrıca Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginlikler de yakından takip ediliyor.

Dünya genelinde enflasyon ve resesyon endişeleri devam ederken, yatırımcıların odak noktası ABD’nin diğer ülkelerle yapacağı ticaret anlaşmalarına dair gelişmelerde bulunuyor.

Asya’da ABD’nin İngiltere ile sınırlı nitelikte bir ticaret anlaşması yapması, ABD-Çin görüşmelerine ilişkin iyimserliği azaltırken, artan jeopolitik riskler bölge pay piyasalarının seyrini etkiliyor.

Bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre, Çin’de nisanda ihracat, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerini artırmasına rağmen yükseldi. Çin Gümrükler Genel İdaresi’nin verilerine göre, nisan ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar dolara ulaştı. İthalat ise yüzde 0,2 azalarak 219,5 milyar dolara geriledi ve ülkenin dış ticaret fazlası 96,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Çin’in ABD’ye ihracatı yüzde 21 azalırken, ASEAN ülkelerine yüzde 20,8 ve AB ülkelerine yüzde 8,2 arttı. Japonya’da ise mart ayında hane halkı harcamaları beklentilerin aksine yüzde 0,4 arttı.

Öte yandan, bölgede Hindistan ile Pakistan arasındaki gerginlik dikkatlice takip ediliyor. Hindistan basınında, Pakistan’ın Cammu Keşmir bölgesindeki Hindistan idaresindeki mühimmat depolarına saldırı düzenlediği bildiriliyor.

Bu gelişmelerle Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 1,5 yükselerek 37.485 puandan kapandı, Güney Kore’nin Kospi endeksi ise yüzde 0,1 düşüşle 2.577 puanda günü tamamladı.

Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 düşüşle 3.343 puanda, Hong Kong’da Hang Seng endeksi ise yüzde 0,3 artışla 22.834 puan seviyesinde işlem görüyor. Hindistan’da Sensex endeksi ise yüzde 1 azalarak 79.547 puanda bulunuyor.

Related Posts

Müteahhitlerden 6.2 milyar dolarlık iş

Türk müteahhitlik sektörünün bu yılın ilk yarısında yurt dışında üstlendiği projelerin tutarı 6.2 milyar dolara ulaştı.

Sırbistan üretici fiyatlarında dört ay sonra ilk yaşandı

Sırbistan İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, ülke genelinde üretici fiyatları Haziran’da yıllık yüzde 0,3 oranında artış gösterdi. Mayıs ayında yüzde 0,2 düşüş yaşayan fiyatlar, dört aylık gerileme dönemine son verdi. Enflasyonun yeniden yükselişe …

Zam yağmuru başladı

Son iki aydır frene basarak beklentilerin altında gelen enflasyon verileri ile memur ve emeklinin maaş zamları da tırpanlandı. Haziran verisi ile birlikte yıllık enflasyon ikinci kez yüzde 35 seviyesinde kaldı.

Sosyal destek ödemeleri değişti: Engelli aylığı, 65 yaş aylığı ve evde bakım yardımları yükseldi

Sosyal destek ödemeleri değişti: Engelli aylığı, 65 yaş aylığı ve evde bakım yardımları yükseldi

Küresel piyasalarda kritik gün: Gözler ECB forumunda!

Avrupa Merkez Bankası’nın Portekiz’deki zirvesi küresel piyasaların odağına yerleşti. ABD’nin Japonya ve Kanada’ya yönelik sert adımları, belirsizlikleri artırırken; Powell, Bailey ve Ueda’nın açıklamaları yatırımcıların yönünü belirleyecek.

Ticaret Bakan Yardımcısı Gürcan: ‘Iğdır’da kayısı 1 TL, İstanbul’da 120 TL’ye satılıyor’ paylaşımları üzerine inceleme başlattı

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Iğdır’da kayısı 1 TL, istanbul’da 120 TL’ye satılıyor” şeklindeki paylaşımlar üzerine Ticaret Bakanlığı denetim ekiplerince Iğdır’da incelemelerin başlatıldığını bildirdi.